Saptamana trecuta, speculatorii straini au continuat sa puna presiune pe raportul euro/leu, ceea ce a echivalat cu o tendinta apreciativa a monedei nationale.
Apropierea cursului de pragul de 3,4 lei, situatie care s-a observat cel mai pregnant miercuri, cand cotatiile au coborat la 3,4120 - 3,4160 lei, a impus BNR sa reduca volumele de moneda nationala atrasa la licitatiile pentru depozite cu scadenta la o luna si certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Aceasta a condus la o scadere a dobanzilor overnight spre niveluri de aproape 1%/an.
Astfel, joi BNR a atras numai 200 de milioane de lei prin vanzare de certificate de depozit la trei luni, in timp ce ofertele de cumparare ale bancilor comerciale totalizau doua miliarde de lei. In acelasi timp, dobanda medie a coborat la 7,1%/an, fata de aproape 8,75% la precedentele licitatii.
Se observa un fenomen de apreciere continua a leului, chiar si pe final de an, la care contribuie apetitul speculatorilor. "Avand in vedere faptul ca dobanzile au coborat spectaculos, fondurile speculative pot castiga in acest moment doar prin scaderea cursului euro, declara un dealer bancar. Orice crestere a leului, sub presiunea BNR, care impune bancilor sa cumpere valuta, este speculata rapid, iar euro scade instantaneu".
In aceste conditii, cursul mediu al euro s-a mentinut in jurul valorii de 3,43 lei, cu un minim de 3,4208 lei, cea mai scazuta valoare din acest an, si un maxim de 3,4321 lei, cotatiile din piata valutara fluctuand intre 3,4120 si 3,44 lei, volumele medii de tranzactionare zilnica fiind de circa 780 milioane euro.
Saptamana trecuta, speculatorii straini au continuat sa puna presiune pe raportul euro/leu, ceea ce a echivalat cu o tendinta apreciativa a monedei nationale.
Apropierea cursului de pragul de 3,4 lei, situatie care s-a observat cel mai pregnant miercuri, cand cotatiil