Inversarea trendului paritatii euro/dolar pe pietele internationale, moneda americana crescand in ultimele trei zile cu circa 1,8%, a provocat o scadere a pretului unciei de aur pe London Bullion Market de circa 2%, de la 637,40 dolari, in 4 decembrie, la 623,70 dolari, vinerea trecuta. Comparativ cu inceputul lunii scaderea unciei este de 4,1%.
A fost una din situatiile destul de rare in care scaderea unciei a fost mai mare decat cea a monedei americane, semn ca datele economice din SUA si perspectivele mentinerii in frau a inflatiei, implicit a stagnarii dobanzii de baza la 5,25%, au avut efecte imediate asupra investitorilor. De obicei, acestia folosesc investitiile in aur in momentele in care economia americana da semne de slabiciune. Sau atunci cand evenimente geopolitice sau strategice creeaza panica. Asa s-a intamplat la finele lui noiembrie si inceputul lui decembrie, cand euro crescuse spectaculos, ajungand la aproape 1,34 dolari, iar pretul unciei atingea un maxim de 649,50 dolari.
Se pare ca previziunile analistilor referitoare la revenirea metalului galben la pragul de 700 dolari/uncia, dupa ce la jumatatea lui mai a fost atins maximul ultimilor 26 de ani de 734 dolari, nu mai au acoperire. Astfel, pe Comex, divizia de specialitate a New York Mercantile Exchange, pretul unciei de aur cu scadenta februarie a coborat vinerea trecuta la 618,90 dolari, fata de 631 dolari, in 4 decembrie si 654 dolari in data de 1 decembrie. Perspectivele cresterii pretului unciei se mentin insa, luandu-se in calcul politica de diversificare a portofoliului pe care o intentioneaza Banca Chinei, in afara de Fed, cel mai mare depozitar de moneda americana, dar si de conducatorii din zona Golfului, care sunt nemultumiti de scaderea incasarilor in moneda americana.
Inversarea trendului paritatii euro/dolar pe pietele internationale, moneda americana crescand in u