In poezii, in proza ori in rugaciuni, ingerii sunt cantati, iubiti, rugati. Poetii romani nu i-au ocolit pe ingeri in versurile lor, prozatorii asemenea. Fie ca vorbesc de ingerii Lui, ori de oameni asemenea lor, scriitorii romani dau dovada de pasiune pentru ingeri. Literatura
In poezii, in proza ori in rugaciuni, ingerii sunt cantati, iubiti, rugati. Poetii romani nu i-au ocolit pe ingeri in versurile lor, prozatorii asemenea. Fie ca vorbesc de ingerii Lui, ori de oameni asemenea lor, scriitorii romani dau dovada de pasiune pentru ingeri.
Eminescu, nu-i putea lasa deoparte pe ingeri. Fie ca vorbim despre poezia "Inger de paza" ori despre "Inger si demon", versurile creeaza o imagine minunata a cetei ingeresti. Femeia, iubirea barbatului, este si ea o intruchipare a ingerilor, fie ei buni sau rai. In "Inger de paza", femeia reprezinta ingerul decazut.
Inger de paza. "Cand sufletu-mi noaptea veghea in extaze,/ Vedeam ca in vis pe-al meu inger de paza,/ Incins cu o haina de umbre si raze,/ C-asupra-mi c-un zambet aripele-a-ntins;/ Dar cum te vazui intr-o palida haina,/ Copila cuprinsa de dor si de taina,/ Fugi acel inger de ochiu-ti invins. // Esti demon, copila, ca numai c-o zare/ Din genele-ti lunge, din ochiul tau mare/ Facusi pe-al meu inger cu spaima sa zboare,/ El, veghea mea sfanta, amicul fidel?"
Lucian Blaga nu uita Ingerii. Oricum, nu poti sa ocolesti fiintele divine! In poezia "Paradis in destramare", poetul zugraveste o imagine apocaliptica, in care ingerii mor, putrezesc. "Portarul inaripat mai tine intins/ un cotor de spada fara de flacari./ Nu se lupta cu nimeni,/ dar se simte invins./ Pretudindeni pe pajisti si pe ogor/ serafimi cu par nins inseteaza dupa adevar,/ dar apele din fantani/ refuza galetile lor./ Arand fara indemn cu pluguri de lemn,/ arhanghelii se plang/ de greutatea aripelor./ Trece printre sori vecini/ poru