Principalele schimbări în materie de fiscalitate vor da bătăi de cap contabililor venitului din dividende, de cel puţin doi ani, minimum 15% din capitalul social al firmei aflate în Uniunea Europeană.
Firmele cu filiale în UE, avantajate de legislaţie
După aderare, sunt de asemenea neimpozabile şi dividendele primite de o firmă românească, prin intermediul sediului său permanent aflat într-un stat membru. Societatea din România trebuie însă să îndeplinească aceleaşi condiţii amintite mai sus.
Modificarea legislaţiei privind impozitarea veniturilor din dividende simplifică activitatea atât a companiilor româneşti, cât şi a celor străine. Avantajate vor fi, din start, companiile româneşti care au deja filiale în statele membre, prevederea legislativă vizând investiţiile pe termen lung. Includerea în legislaţia autohtonă a prevederii privind neimpozitarea veniturilor din dividende obţinute de firmele româneşti care au filiale într-un stat membru este în conformitate cu procedurile europene în materie.
Firmele înregistrate ca plătitoare de TVA care vor importa, după 1 ianuarie 2007, din ţări extracomunitare nu vor mai plăti în vamă taxa pe valoare adăugată, aşa cum este în prezent. Acele persoane care nu sunt însă înregistrate ca plătitoare de TVA vor achita TVA-ul aferent mărfurilor importate, acestea fiind considerate consumatori finali. Scutirea de la plata în vamă a TVA reprezintă o facilitate care va duce, implicit, la încurajarea investiţiilor străine. În acest moment, firmele plătesc în vamă TVA-ul aferent importului, urmând să ca suma să i se ramburseze de către Ministerul Finanţelor, după depunerea decontului de TVA. În toată această perioadă, care poate să dureze chiar şi până la câteva luni, banii firmei erau blocaţi. Introducerea de la 1 ianuarie 2007 a acestei măsuri simplificate este prevăzută în articolul 157, titlul VI din Codul