Celebra publicatie americana "The New York Times" a tiparit un articol dedicat Romaniei. Tema: lupta dintre fosta securitate si reformisti. E o simpla intamplare, sau americanii imping de la spate caruta dosariadei impotmolita in sant? Mai stiti ceva despre activitatea din ultima vreme a Cnsas?
- Nu putem sti daca jurnalistii americani au o agenda speciala in privinta Romaniei, dar sigur "dosariada" a trezit interesul opiniei publice internationale, mai mult decat alte evenimente din Romania. Televiziunile straine au realizat mai multe reportaje pe aceasta tema in toamna, de pilda. Oricum, aparitia unui asemenea articol in "The New York Times" nu poate fi intamplatoare. Ziaristii americani par mai interesati de ce se intampla in Romania decat romanii insisi.
Nu este greu de observat ca Cnsas a incetinit motoarele. Ultimul sau verdict a vizat-o pe Rodica Stanoiu. Institutia a spus tot timpul ca nu face fata unui ritm prea intens, din lipsa de personal si de logistica, iar vara trecuta a fost evident supusa unor presiuni uriase. Ceea ce intelegem acum, dar se putea vedea si in vara, este ca presiunile pornisera din cercuri politice si aveau tinte politice. Cand cercetarea lor a ajuns si in zonele care nu conveneau unor compartimente ale puterii, cum a fost de pilda cancelaria primului ministru, viteza a inceput sa fie redusa treptat. In lumina faptelor, putem trage concluzia ca "dosariada" nu s-a voit a fi altceva decat o reglare de conturi intre taberele puterii, fiind declansata, in primul rand, pentru ca Traian Basescu sa fie atacat si o parte din sustinatorii lui sa fie discreditati. Pe parcurs, evident, diferitele factiuni din serviciile secrete, gestionare ale dosarelor, si-au facut jocurile lor.
Alta concluzie care se impune dintr-o analiza sumara a ultimelor luni este ca fostii ofiteri sau colaboratori ai serviciilor de informatii, de