Anchetatorul sef in dosarul Patrascanu, fostul secretar general al universitarilor clujeni, este pe lista neagra a Raportului
Raportul de condamnare a comunismului contine in anexa o lista scurta a celor considerati stalpii comunismului in Romania. Pe lista se afla Ioan Soltutiu, fostul anchetator sef in dosarul Patrascanu, care a ocupat ulterior functii importante la Cluj. Vladimir Tismaneanu a vorbit, in avanpremiera, pe tema raportului, cu ZIUA de Cluj.
Ce semnificatie are finalizarea raportului de condamnare a comunismului?
Vladimir Tismaneanu: Raportul final a fost scris pentru a-i permite presedintelui Traian Basescu sa pronunte condamnarea regimului comunist din Romania ca ilegitim si criminal. Din acest punct de vedere, cred ca misiunea noastra a fost indeplinita. Textul raportului consta in autenticitatea sa morala si in rigoarea sa stiintifica.
Orice om de buna credinta care va citi acest volum de 660 de pagini va gasi informatii si analize care demonstreaza, dincolo de orice indoiala, amplitudinea si intensitatea represiunii politice, continuitatea Securitatii ca institutie criminala intre 1948 si 1989, rolul PCR ca principal arhitect si instigator al sistemului terorist.
Cu ce se schimba lucrurile in Romania avand acest raport?
V.T.: Condamnarea comunismului inseamna afirmarea valorilor societatii deschise, a drepturilor omului, a tolerantei reciproce ca norma esentiala a relatiilor interumane.
In ce zona a tarii represiunea comunista s-a simtit cel mai puternic?
V.T.: Teroarea a fost mai mult sau mai putin repartizata. Cred ca cele mai multe inchisori comuniste au fost in nord vestul tarii. Nu este, insa, specialitatea mea sa vorbesc despre acest subiect. Pentru prima data intr-un document canonic de o asemenea anvergura, reprezentantii intelectuali ai minoritatilor contribuie cu capit