Ion Iliescu va fi bintuit mereu de trecutul sau. Iar PSD va fi bintuit la rindu-i de trecutul comunist atit timp cit va ramine asociat si influentat de Iliescu si oamenii sai Mai multe titluri din presa de dupa Congresul extraordinar al PSD il dadeau pe Ion Iliescu ca adevaratul cistigator al reuniunii. Intr-adevar, Iliescu a reusit sa obtina o revenire onorabila la virful PSD, de unde plecase umilit si fara sa stie sa piarda, in urma Congresului de anul trecut. Ocuparea pozitiei de presedinte de onoare al PSD este maximul pe care il mai poate obtine Iliescu in acest punct final al prea indelungatei sale cariere politice (sa nu uitam, Iliescu a intrat in politica dupa 23 august 1944, pe cind avea doar 14 ani!).
Intelegerea Geoana-Iliescu a avut ratiuni tranzactionale. Presedintele reconfirmat de Congresul extraordinar urmareste sa exploateze capitalul electoral al lui Iliescu, atit cit a mai ramas, in conditiile in care identitatea social-democrata a PSD, de "partid al saracilor", a avut de suferit in urma nenumaratelor scandaluri de coruptie si a dezvaluirilor privind averile imense nejustificate ale unor reprezentanti ai PSD. De asemenea, in ultima vreme Geoana isi joaca rolul de figura inclusiva, care stringe rindurile partidului, pacificind gruparile rivale si incearca sa stinga vechile dispute. Apropierea de Iliescu este un vers din acest vodevil.
De cealalta parte, Iliescu a revenit la ginduri mai bune fata de PSD pe motiv de posteritate. Anchete penale recente repun in discutie rolul acestuia in revolutia din 1989 si in evenimentele violente din 1990-'91. De asemenea, trecutul sau comunist a fost revizitat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste. In aceste conditii, Iliescu are nevoie de avocati pentru apararea imaginii sale.
In schimbul sprijinului sau pentru Mircea Geoana, Iliescu a obtinut aprobarea de catre PSD a unei r