Investitorii au mutat inca o data inaintea politicienilor. Este si cazul dezvoltatorilor imobiliari care au mizat, inca de acum 2-3 ani, pe faptul ca Romania va deveni parte a Uniunii Europene. Urmarea - au pompat masiv bani in piata autohtona.
Care sa fie atunci efectele aderarii la UE? Analistii imobiliari spun ca vom vedea tot mai multe proiecte la scara mare, dezvoltate cu investitii de zeci si chiar sute de milioane de euro. Un alt efect, poate cel mai important, ar fi acela ca inevitabil competitia va conduce la o scadere a preturilor practicate astazi pe piata imobiliara.
2007 va aduce, pe piata locuintelor o oferta superioara de proiecte fata de anul 2006. Mirela Raicu, senior corporate consultant in cadrul companiei Esop, spune ca "aceasta evolutie este fireasca, in conditiile unui cereri ce se prefigureaza a fi echilibrata cu dificultate de oferta in urmatorii 2-3 ani".
Este foarte probabil ca "apartamentele economice", adica cele pentru clasa medie autentica, sa nu apara nici in 2007. "Ordinea in care dezvoltatorii abordeaza piata este cea descrescatoare a bugetului. De aceea, primele apartamentele economice vor aparea abia in urmatoarele 12-18 luni", afirma Mirela Raicu.
Desi apartamentele vechi reprezinta inca unica alternativa pentru cei cu venituri ceva mai reduse, analistii spun ca pretul acestora va intra pe o panta descendenta. Pentru cele mai multe locuinte vechi, din zonele de margine ale orasului, pretul va scadea cu un procent cuprins intre 5 si 15.
Insa, "pentru apartamentele situate in zonele mai centrale, tendinta va fi de mentinere si chiar de crestere usoara a preturilor", crede Mirela Raicu. Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox, spune ca 2007 va veni cu multe proiecte finalizate in special in zonele de top ale Capitalei.