In 2007 va trebui sa tineti cont de declaratiile mai vechi ale guvernatorului BNR, care recomanda mizarea pe leu si nu pe valute. Reprezentantii BNR declarau, de curand, ca pe termen scurt si mediu, leul se va intari in fata euro, pericolul de depreciere abrupta fiind asteptat pentru urmatorii 3 - 5 ani, in cazul in care deficitul comercial nu va fi redus iar investitiile straine se vor reduce.
Anul acesta s-ar putea incheia cu plasarea leului in topul celor mai apreciate monede, aducand astfel mari castiguri fondurilor speculative, care au profitat atat de dobanzile mari din Romania cat si de cresterea monedei nationale.
De exemplu, cei care au vandut 1.000 de dolari in aprilie 2004, cand cursul mediu era de circa 3,4 lei, ar putea obtine astazi, cand cursul este de 2,6 lei, un castig de circa 300 de dolari. Daca ar fi plasat banii in banca castigul lui ar creste spre 400 de dolari. Iar nici o banca din lume nu ar fi putut oferi un asemenea randament.
Procesul de depreciere al dolarului este mult mai amplu, el coborand in prezent la valori care se inregistrau la sfarsitul lui 2000 si inceputul lui 2001, in timp ce euro a reusit sa se mentina, cu sprijinul BNR, peste minimul de 3,4.022 lei, atins pe 10 august 2005.
Cu siguranta, daca banca centrala nu ar fi intervenit prin masuri monetare, lasand o cantitate mai mare de lei in piata, euro ar fi coborat sub pragul de 3,4 lei, nivel care a mai fost atins la sfarsitul anului 2002.
Daca acesta este prezentul, ce se va intampla anul viitor?
Cu siguranta fluctuatiile de curs, de 3 - 5 procente, vor continua sa existe. Insa mentinerea unei dobanzi de politica monetara de peste 8%/an va continua sa atraga fonduri speculative, intr-un moment in care se vorbeste despre faptul ca jocurile nu se mai fac in Romania, ci pe piete off-shore, acolo unde se da o adevarata batalie pe emisiunile de ob