Ati preluat conducerea PNA intr-un moment de maxima lipsa de credibilitate a institutiei. Cum credeti ca este perceput azi DNA? Imi place sa cred ca felul in care este perceputa DNA este in acord cu activitatea procurorilor si cu rezultatele inregistrate in cursul acestui an.
Subliniez ca am finalizat sau avem in instrumentare numai dosare care se inscriu in sfera marii coruptii, adica acele fapte penale savarsite fie de persoane cu functii importante, fie care au adus prejudicii de sute de mii de euro.
Daca e sa ma refer numai la domeniul politicului, pot sa va spun ca in cursul anului 2006 am trimis in judecata opt parlamentari, doi secretari de stat, un prefect, asadar atat persoane care reprezinta interesele partidelor aflate la putere, cat si din opozitie.
Daca vorbim despre combaterea coruptiei in sfera economica, in dosarele instrumentate de procurorii DNA este atinsa in special problema achizitiilor publice si a privatizarilor. Aici avem dosare semnificative in care am trimis in judecata conducatori ai unor institutii publice pentru fraude de milioane de euro.
Intre competentele DNA figureaza si lupta impotriva coruptiei din sistemul judiciar, in acest an fiind trimisi in judecata opt magistrati (procurori si judecatori), unii cu functii de conducere si in stare de arest. De asemenea, am avut dosare de coruptie in care au fost implicati ofiteri de politie, vamesi si alte categorii profesionale.
In concluzie, consider ca in acest an, DNA s-a dovedit a fi o structura eficienta, independenta si echidistanta care a actionat in acord cu scopul pentru care a fost creata.
De altfel, si ultimul raport al Comisiei Europene confirma progresele inregistrate pe linia combaterii marii coruptii, in sensul in care calitatea si cantitatea anchetelor nepartinitoare efectuate de DNA in dosarele de mare coruptie