Dobanzile foarte scazute la care unele banci acorda credite ipotecare sunt valabile doar 1-5 ani, dupa care costul creditului se majoreaza, iar rata lunara poate creste chiar si cu 30%. Aceste produse sunt in schimb singura cale de a imprumuta o suma mai mare decat permit normele BNR, un avantaj important, avand in vedere preturile ridicate la locuinte.
Bancile si-au imbogatit oferta de credite imobiliare si ipotecare cu un nou produs: creditul cu dobanda mica si fixa. Toate bune la prima vedere, numai ca rata dobanzii este valabila doar pe o perioada limitata. De obicei, aceasta dobanda se mentine in primul an de creditare, dar sunt si cazuri cand perioada de valabilitate a dobanzii initiale se poate intinde pana la maximum 5 ani.
Dupa „peri-oada de proba“, clientul trebuie sa se pregateasca sa suporte insa adevaratul cost al creditului. Dobanzile aplicate ulterior sunt cu cateva procente mai mari decat cele valabile acum, iar ratele la credit cresc automat.
Spre exemplu, Banca Romaneasca ofera credite imobiliare cu dobanzi incepand de la 8,8% la lei si 5,9% la euro, valabile doar in primul an. Printre bancile care seduc clientii cu oferte similare se mai numara BCR, Bancpost, Romexterra, Alpha Bank si Finansbank. Bomboana de pe tort o reprezinta creditul disponibil la Banca Romaneasca in yeni japonezi, pentru care dobanzile incep de la numai 3,5%.
Imprumuturile pentru locuinte se acorda insa pe perioade de pana la 30 ani, astfel ca dobanda initiala reflecta doar o mica parte din costul total pe toata durata de viata a creditului.
Cum se modifica dobanzile?
Cea mai transparenta modalitate de a informa clientul cu privire la modificarile ulterioare de dobanda este de a stabili o marja fixa in functie de indicii de referinta de pe piata interbancara: Bubor, Euribor sau Libor. Insa doar cateva banci pract