Condamnarea comunismului trebuie urmata, in opinia membrilor Comisiei "Tismaneanu", de adoptarea Legii lustratiei, si nu numai.
„Pentru a nu uita, spre a nu se mai repeta”, comisia ii propune sefului statului cateva demersuri ulterioare gestului politic de ieri.
O prima recomandare este analizarea riguroasa a evenimentelor din decembrie 1989 si a celor postdecembriste legate de fostul regim, intrucat „structuri, metode si mentalitati comuniste au continuat sa existe”, atentioneaza semnatarii.
Urgente sunt considerate adoptarea urgenta a Legii lustratiei si deblocarea accesului la arhivele comuniste, in totalitate, atat pentru cercetatori, cat si pentru publicul larg.
Modificarile legislative propuse merg de la declararea crimelor si abuzurilor regimului comunist, in baza dovezilor existente, ca fiind crime imprescriptibile impotriva umanitatii pana la desfiintarea condamnarilor emise pe baza unor articole cu caracter politic. Astfel, ar urma sa fie anulate condamnarile la moarte „de tipul celor aplicate asa-zisilor tradatori de tara, care au tradat de fapt criminalitatea comunismului”.
In raport sunt date ca exemple nume precum Constantin Rauta - 1973, Ion Mihai Pacepa - 1977 si Mircea Raceanu - 1989. Un loc aparte intre recomandari il are comemorarea victimelor. Pe langa infiintarea unui Muzeu al Dictaturii Comuniste din Romania si stabilirea unei zile de comemorare a opozantilor, se propune repunerea in drepturi a romanilor exilati si a urmasilor lor, precum si repararea nedreptatilor prin legi. Daca propunerile comisei se vor aplica, detinutilor politici ar urma sa li se recunoasca tragedia traita si sa li se acorde pensii suplimentare si indemnizatii compensatorii.
Alte propuneri ar fi editarea unui „manual despre regimul comunist, elaborarea in 2007 a unei Enciclopedii a comunismului si organizarea unei conferinte internationale pe