"Războiul" între spioni s-a făcut simţit cel mai bine în Irak de securitate şi armată. Misiunile de spionaj fac parte dintr-un program secret de identificare a reţelelor teroriste şi capturare sau anihilare a membrilor acestora în regiuni precum Cornul Africii, unde guvernele instabile sunt incapabile să facă faţă acestui tip de ameninţări. Această iniţiativă a Pentagonului a dus însă la o serie de incidente stânjenitoare pentru Statele Unite, printre care un schimb de focuri în Paraguay sau expunerea unei operaţiuni secrete din Africa de Est, potrivit unor foşti oficiali de la Washington.
Agenţia se plânge de lipsă de comunicare
Unii oficiali din serviciile de informaţii s-au plâns că militarii au lansat operaţiuni fără a informa CIA, periclitându-le pe cele existente deja. După 11 septembrie, administraţia Bush a autorizat ca şi Beretele verzi, SEALS, şi alte unităţi de elită ale armatei să fie folosite în lupta împotriva terorismului. În acelaşi timp, Rumsfeld, care nu avea suficientă încredere în CIA, a dat o mai mare importanţă operaţiunilor speciale ale Pentagonului. S-a mers până acolo încât echipe restrânse ale forţelor speciale să fie deplasate pe lângă ambasadele SUA din străinătate. Membrii acestor echipe s-au antrenat special pentru misiuni de spionaj.
Noul şef al armatei nu vede cu ochi buni acest program
Acest program va fi atent supravegheat de succesorul lui Rumsfeld, Robert Gates, care a criticat extinderea operaţiunilor militare de spionaj.
Mulţi oficiali din cadrul Agenţiei şi ai Pentagonului susţin însă programul şi au declarat că îi vor recomanda lui Gates să îl menţină activ, dar au recunoscut că dependenţa tot mai mare a Statelor Unite de asemenea unităţi militare speciale prezintă un risc.
"Suntem în război şi, sincer, avem nevoie de tot sprijinul de care putem dispune", a declarat generalul maior Michael E