Asa au gandit investitorii din pietele internationale. Si cand spun asta, ma refer atat la piata Forex cat si la pietele de capital. Desi datele din Statele Unite arata clar ca inflatia ar putea creste, dolarul a scazut si cotatiile actiunilor au crescut.
Marti 19 Decembrie dolarul a scazut la 1,3189 fata de euro, la 1,9683 fata de lira sterlina si la 1,2142 fata de francul elvetian. S-a mentinut totusi constant la 118,13 fata de yenul japonez.
Indicele preturilor de productie din Statele Unite a crescut in luna Noiembrie cu 2%, mult peste estimarile analistilor (0,5%). Si asta nu ar fi nimic, dar in luna precedenta variatia a fost negativa (-1,6%) de unde rezulta si mai limpede tendinta de crestere a inflatiei. Mai mult: numarul de case la care s-a inceput constructia a crescut in aceeasi perioada cu 6,7% la 1.588.000.
Ce credeti ca a facut dolarul? A crescut, veti zice, pentru ca din ambele date macroeconomice rezulta ca scad sansele ca FED-ul sa reduca dobanda de referinta in primul trimestru al anului 2007. E, uite ca nu! Nu a crescut ci, din contra, a scazut.
Pentru cotatia EURUSD a contat mai mult indicele IFO din Germania (care masoara climatul de business), care a crescut la 108,7, cea mai mare valoare din ultimii 15 ani.
Hai sa zicem ca acceptam ideea asta. Dar ciudatenia s-a extins si in pietele de capital: indicii europeni au inchis puternic pe minus in timp ce bursele americane au facut un raliu de toata frumusetea in cea de-a doua jumatate a sesiunii de tranzactionare. E ciudat: Europa ar fi trebuit sa creasca pe baza datelor bune din Germania si America sa scada ca urmare a datelor despre inflatie.
In tot cazul, este extrem de “anapoda”. Datele macroeconomice sugerereaza un aspect iar piata “face pe dos”. Si sa mai admitem un lucru: turbulentele generate de Thailanda, care a impus ma