Părinţii elevilor de la şcolile de stat suportă din buzunar cheltuielile pentru serbări loc la toate clasele, de la cele primare până la cele de liceu. În şcolile publice, petrecerile sunt din ce în ce mai rare şi au loc mai mult la clasele I-IV.
Profesorii spun că organizarea serbării de Crăciun e o problemă de cultură organizaţională. "A devenit o tradiţie ca şcolile private să organizeze primirea Moşului. La stat, serbările au loc mai mult la clasele mici. Până la urmă, organizarea serbării de Moş e o problemă de cultură organizaţională. La noi lipsesc valorile comune şi spiritul de apartenenţă la o organizaţie, fie ea şcoală sau clasă, aşa cum există în străinătate", spune Eugen Palade, profesor de la Centrul Educaţia 2000+.
Şezătoare cu vin fiert şi sarmale la "Mark Twain"
Brazii împodobiţi, mirosul de vin fiert şi sarmale, colindele puse în surdină şi atmosfera pentru sosirea lui Moş Crăciun în şcoală e gata creată. Numai că Moşul nu vine oricum, ci introdus în scenă de elevi după un scenariu bine pus la punct. Şcoala "Mark Twain" din Capitală l-a primit anul acesta pe Moş Crăciun cu colinde cântate şi în română şi în engleză. Intitulat "Şezătoarea de Crăciun", spectacolul a fost compus din elemente de dans combinate cu numere de mimică jucate de elevii de la clasele IX-a şi a X-a. Punctul culminant a fost când Moşul, interpretat cu brio de profesorul de fizică, a intrat în scenă pentru lansarea unui nou album muzical. "Am vrut să transmitem fericirea şi spiritul Crăciunului. Colindele le-am ales din repertoriul internaţional, iar scenariul a fost făcut de noi. Am repetat în timpul orelor de muzică", ne-a spus Mihaela, fata de la clasa lX a, care a avut ideea să se îmbrace în Crăciuniţă.
Fiecare elev a primit un pachet de carţi în limba engleză. Serbarea a fost urmată de un târg cu vânzare de prăjituri făcute de elevi.
La Şcoala