Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a anunţat o nouă oportunitate de finanţare. Prin programul SAPARD se alocă anul acesta circa zece milioane de euro pentru laboratoarele care efectuează controlul veterinar şi fitosanitar. Una dintre măsurile anunţate de Comisia Europeană, după raportul de ţară, a fost cea referitoare la restricţiile pe care le va impune României la exportul unor anumite produse de origine animală. Oficialii de la Bruxelles justificau a
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a anunţat o nouă oportunitate de finanţare. Prin programul SAPARD se alocă anul acesta circa zece milioane de euro pentru laboratoarele care efectuează controlul veterinar şi fitosanitar.
Una dintre măsurile anunţate de Comisia Europeană, după raportul de ţară, a fost cea referitoare la restricţiile pe care le va impune României la exportul unor anumite produse de origine animală. Oficialii de la Bruxelles justificau această decizie prin măsurile care trebuiau luate pentru protejarea consumatorilor europeni. Reprezentanţii CE au susţinut că ţara noastră trebuie să-şi înăsprească controlul de calitate, veterinar şi fitosanitar, pentru a putea intra pe piaţa comunitară cu astfel de produse.
Începând cu 2002 şi până în prezent, prin programul SAPARD au fost alocate în acest scop peste 41 de milioane de euro, din care 75% contribuţia UE şi 25%, bani de la buget.
Astfel, vor putea fi finanţate proiecte a căror valoare totală eligibilă este cuprinsă între 50.000 şi două milioane de euro, echivalentul în lei, la data întocmirii studiului de fezabilitate – memoriu justificativ. Finanţarea poate fi solicitată până la sfârşitul anului de laboratoarele instituţiilor publice autorizate pentru desfăşurarea acestor activităţi de control. Actele care trebuie depuse s