Rezistenţa darurilor pentru micuţi este testată cu gantera pentru sugari cu bile de rulment.
Aceste aşa-zise jucării se găsesc aproape în fiecare raft. Piaţa de profil din România a fost invadată de produse contrafăcute şi la fiecare raid al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor sunt confiscate mii de cadouri care pun în pericol viaţa copiilor. De altfel, în ţară există un singur laborator autorizat în care se testează jucăriile care ajung în magazine. În fiecare an, în perioada Crăciunului, specialiştii primesc saci întregi cu marfă confiscată de pe rafturile de cadouri.
Crash-test de la un metru înălţime
Câteva aparate special create pentru testarea jucăriilor au fost aşezate pe bancul de probe de la Centrul de Certificare, Inspecţie şi Încercări Produse din Bucureşti. Prima jucărie care intră la testare este un camion albastru, cu antenă şi cu beculeţe. Prima probă: de la un metru înălţime, maşina este lăsată să cadă pe o podea din oţel şi cauciuc. Maşina rămâne întreagă. Mai sunt câteva încercări, la alte aparate.
Testul de şoc înseamnă că o ganteră de un kilogram este aruncată peste camion, iar jucăria nu trebuie să se spargă. Maşina rezistă şi la această probă.
Testul de flexibilitate se aplică doar acelor părţi de care poate să tragă copilul. Antena este montată între două rotiţe, care încep să se învârtească când la dreapta, când la strânga de câte zece ori. Nu se rupe. Jucăria a trecut toate probele, iar acum poate fi scoasă la vânzare. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă cu câteva zornăitoare pentru sugari. Gantera rupe în două o jucărie, din care sar bilele de rulment puse acolo pentru zgomot. Dacă un copil ar fi stricat jucăria, ar fi înghiţit şi bilele. "Jucăriile care au muchii ascuţite, în care copiii se pot tăia, sau cele gonflabile, care îşi pierd repede muştiucul, sunt cele mai periculoase", spune Maria Vilica Tărn