Parlamentul a dat ieri votul final pentru bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe anul 2007. Primul a fost adoptat cu 187 de voturi "pentru" si 139 "contra". Bugetul asigurarilor sociale a trecut cu 191 de voturi favorabile, 140 impotriva si o abtinere.
Astfel ca temerile privitoare la "trantirea" bugetului pentru provocarea unei crize guvernamentale nu s-au adeverit. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, este satisfacut de faptul ca proiectia bugetara trimisa de catre Guvern la Parlament nu a suferit modificari importante. "Deficitul bugetar a ramas cel propus de Guvern; de asemenea, nivelul de venituri si cheltuieli a ramas neschimbat", a declarat Vladescu.
In opinia acestuia, principalele modificari care au fost operate la Parlament se refera la majorarea bugetului Ministerului Apararii prin reducerea fondurilor de la Ministerul de Interne si de la cel de Finante si la redistribuirea cheltuielilor in cadrul Ministerului Educatiei Nationale.
"Am avut, de la inceput, convingerea ca Parlamentul, pe baza de dezbateri profesioniste si profunde, va aproba Legea bugetului. Suntem gata s-o punem in functiune", a mai spus ministrul liberal.
Totusi nu au lipsit polemicile legate de buget nici pe ultima suta de metri a adoptarii acestora. Discutiile s-au axat, in special, pe fondurile alocate asigurarilor sociale. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu (PD), a afirmat ca bugetul asigurarilor sociale este intocmit pe baza principiului relaxarii fiscale prin reducerea contributiilor.
Acest lucru a starnit nemultumire in randurile opozitiei. Astfel, senatorul PSD Ilie Sirbu a apreciat ca "este vorba de un proiect al polarizarii (…), fiind in interesul angajatorilor".
Senatorul Gheorghe Funar (PRM) nu a ratat ocazia de a face inca o propunere extravaganta afirmand ca legea ar trebui sa prevada o pensie minima de 1.000 de lei pen