Un submarin german, scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea genera cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Norvegiei ecologică, prin contaminarea cu mercur, după 61 de ani de stagnare pe fundul oceanului.
Pescuitul şi accesul bărcilor au fost interzise în zona epavei, iar populaţia a fost sfătuită să nu consume peşte provenit din apele locale. Urme de mercur au fost depistate atât în jurul epavei, la circa doi kilometri de insula Fedje, cât şi în peşte, ceea ce indică faptul că epava ar putea fi sursa contaminării. Submarinul a fost descoperit pe fundul mării abia în 2003, la 61 de ani de la scufundare. Documentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial atestă faptul că U864 transporta nu mai puţin de 65 tone de mercur. "Potenţialul de poluare este mai mare decât în orice alt caz din istoria Norvegiei", a declarat un purtător de cuvând al Administraţiei de Coastă norvegiene, citat de "The Times". Încercările de a extrage epava au fost abandonate din cauza instabilităţii ei. Autorităţile norvegiene au reuşit să extragă o singură canistră cu mercur şi au constatat că pereţii de oţel ai acesteia sunt erodaţi, în unele locuri, până la mai puţin de un milimetru grosime.
Localnicii de pe insula Fedje cer ca epava să fie înlăturată din apropierea coastei, dar autorităţile consideră că nava se poate rupe. Guvernul norvegian a optat pentru îngroparea acesteia, care ar necesita 100.000 de metri cubi de nisip şi pietriş. O altă variantă ar fi îngroparea într-un sarcofag de beton, cu grosimea de 12 metri, costurile ridicându-se la circa 12 milioane de euro. "Îngroparea este soluţia cea mai potrivită, deoarece epava este, de fapt, un mormânt, care conţine rămăşiţele căpitanului Wolfram şi ale echipajului de 72 de marinari", scrie "The Times".
Singurul caz de distrugere subacvatică a unui submarin
Submarinul U864 şi-a î