In urma cu 17 ani, Timisoara se declara primul oras liber.
Timisoara, 20 decembrie 1989. Era a cincea zi de cand timisorenii erau in strada. Ceea ce a inceput timid in P-ta Maria, in 15 decembrie 1989 in fata parohiei pastorului reformat Laszlo Tokes, s-a intins cu repeziciune in intregul oras.
In 15 decembrie in P-ta Maria erau adunati abia cateva zeci de oameni care incercau sa impiedice evacuarea pastorului. Fie ca ne place sau nu, declicul care a facut posibila scanteia Revolutiei acolo a avut loc. Daca in 15 decembrie in fata casei lui Tokes s-au strans in general doar maghiari (in afara securistilor aflati in timpul serviciului) a doua zi in zona au aparut tot mai multi romani.
Firava miscare pro-Tokes s-a transformat intr-o miscare pro-libertate. Daca la acea ora principalele probleme ale romanilor erau legate de supravietuire, foame, frig, in fata casei lui Tokes oamenii au inceput sa vorbeasca despre cu totul altceva: despre libertate.
Ziua in care s-a cucerit Balconul Operei
In dimineata zilei de 16, in fata casei erau adunati deja peste 200 de oameni. Au fost oprite tramvaiele in P-ta Maria. Lozincile la adresa regimului erau tot mai violente. Dupa amiaza protestul s-a extins. Unii protestatari au incercat sa incendieze cladirea Comitetului Judetean de Partid, actualul Palat Administrativ.
Securitatea raspunde cu gaze lacrimogene si jeturi de apa. In aceeasi zi au loc primele arestari. In 17 decembrie se declanseaza infernul, iar pe strazile Timisoarei are loc un adevarat macel. Principala responsabilitate i-a apartinut armatei. In 18 si 19 decembrie Armata, Militia si Securitatea ocupa intregul oras. Au loc totusi mai multe incidente, unul in fata Catedralei.
In cele doua zile au fost omorati sapte oameni, numarul ranitilor fiind mai mare. Pe 20 decembrie coloane masive de muncitori intra in centrul orasulu