Una dintre cele mai importante colectii aflate in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), colectia "Maria Dona", va fi restituita urmasilor familiei.
Invaluita oarecum in mister, pierderea prin sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, a unei importante parti din "Colectia Dona", care insumeaza lucrari donate de trei generatii - Elena si dr. Iosif Dona, fiica acestora, Maria Dona si fiul sau dr. Serban Andronescu Ghika -, au generat uimirea si regretul celor care, ani de-a randul, au avut ocazia unica de a se intalni cu mari capodopere ale artei romanesti de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului al XX-lea, expuse la Muzeul Colectiilor de Arta. Asadar, Colectia Maria Dona va reveni, in curand, sotiei lui Serban Andronescu Ghika. Pe data de 12 decembrie a.c., o foarte valoroasa lucrare din aceasta colectie – “Dulgherul” de Camille Pissarro, expusa la Muzeul Colectiilor de Arta – a fost deja restituita. Restul de 240 de piese ce constituiau "colectia Maria Dona" urmeaza a fi predate dupa obtinerea avizului Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, careia i s-a transmis documentatia prin care se solicita ca o parte importanta din aceste lucrari sa fie clasate in categoria juridica Tezaur a patrimoniului cultural national mobil, potrivit unui comunicat al MNAR.
Printre capodoperele existente in valoroasa donatie Maria Dona se afla "Fetita padurarului” de Nicolae Tonitza si "Tingirea de alama” de Gheorghe Petrascu. Potrivit biroului de presa al MNAR, procesul a inceput in 2002, in cererea de restituire, inaintata de Serban Andronescu-Ghica, specificandu-se ca Maria Dona ar fi facut respectiva donatie sub presiune. In prima faza, procesul a fost castigat de catre muzeu, dupa care, in recurs, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat restituirea integrala a pieselor donate de Maria Dona in 1980.
Cele trei donatii f