Corul barbatesc "Armonia" al Casei de Cultura a Municipiului Braila a implinit, ieri, 135 de ani de la primul spectacol pe care l-a avut. Cu aceasta ocazie, Colegiul "Gheorghe M. Murgoci" a fost gazda sarbatoririi acestui eveniment. De aceea, eleva Teodora Ciurea, din clasa a XII, indrumata de prof. dr. Elena Emilia Lica, a alcatuit o mica monografie a Corului, prezentata ieri, in cadrul festivitatii.
In peisajul cultural al Brailei, corul "Armonia" ocupa un loc aparte, este primul cor barbatesc din tara, la infiintare avind in componenta in jur de 100 de membri. De asemenea, se inscrie intr-un curent numit "localism creator", care arata forta de creatie a spatiului local.
Am incercat sa aflam mai multe despre acest cor, dar iata ce ne-a declarat despre acesta, Elena Emilia Lica, profesor doctor al Colegiului Murgoci: "Sufletul corului “Armonia” este chiar sufletul celor care oameni fiind, trecatori in aceasta lume, s-au daruit eternitatii muzicii prin cintec".
De-a lungul anilor, corul a reusit sa se ridice de la nivel local la nivelul unei institutii nationale. In ultimii zece ani a stabilit legaturi cu coruri din Ungaria, Iugoslavia, Republica Moldova, dar si un turneu in Ucraina. De asemenea, corul "Armonia" are in repertoriu piese folclorice, patriotice, arii din opere si operete si muzica sacra. Ultimul premiu obtinut a fost in 1995, la Orastie, cind a reusit sa obtina premiul I pentru muzica sacra. Pe linga multe alte premii obtinute prin tara, corul a fost decorat cu "Ordinul Meritul Cultural, clasa II", la 100 de ani de la infiintare.
Corul barbatesc "Armonia" al Casei de Cultura a Municipiului Braila a implinit, ieri, 135 de ani de la primul spectacol pe care l-a avut. Cu aceasta ocazie, Colegiul "Gheorghe M. Murgoci" a fost gazda sarbatoririi acestui eveniment. De aceea, eleva Teodora Ciurea, din clasa a XII, indrumat