(Foto: Ziua de Cluj)
Potrivit unei analize realizate de Agentia Edil Imobiliare, tranzactiile din cursul anului denota preferinta generala pentru constructii noi: 82% - 86% din volum.
Din martie 2006, preturile imobilelor vechi au inceput sa scada, ca urmare a aparitiei proiectelor de blocuri noi, precum si a ofertei crescute comparativ cu cererea. Pe acest segment, cererea cea mai mare de vanzare a fost pentru apartamentele de 2-3 camere, unde preturile medii au fost de 700-900 euro/mp.
Unul dintre principalele motoare ale cresterii segmentului rezidential, inregistrata inca de la inceputul anului, a reprezentat-o dezvoltarea sistemului de credite, potrivit analizei Edil. Cresterea cererii a dus si la majorarea preturilor.
Daca, in 2005, preturile se situau la 600-800 euro/mp de constructie finisata la cheie, din primavara acestui an pretul pentru un metru a ajuns la 1000-1500 euro, in functie de zona. In 2006, populatia a devenit tot mai interesata de locuinte de o mai buna calitate.
Pentru a acoperi aceasta cerere de pe piata, apar noi proiecte rezidentiale, orientarea pentru acest an pe piata clujeana fiind catre proiecte care se adreseaza segmentului mediu, arata studiul.
A crescut cererea pentru case
Investitorii s-au orientat spre dezvoltarea de ansambluri rezidentiale cu case individuale si duplexuri in 10-40 de unitati, pana la ansambluri de tipul mini-cartier cu 50-100 de unitati. Anul 2006 a venit cu noi proiecte, in general apartamente aflate in zone de extindere a Clujului: Buna Ziua, Manastur-Campului, Gheorgheni-Borhanci, Becas, Europa, Mihai Romanul.
Segmentul rezidential de case si vile a inregistrat o cerere constanta, atat din partea cetatenilor romani, cat si a celor straini care voia