Unitatile alimentare romanesti se vor imparti dupa intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, in doua categorii, in functie de conformitatea acestora la legislatia europeana. Astfel, potrivit Rompres, dupa integrare vor activa societati de profil care vor avea dreptul la schimburi intercomunitare si externe sau, din contra, la comercializarea de produse doar pentru piata interna.
In Romania vor exista dupa aderare 408 unitati conforme ce vor putea produce si vinde produsele alimentare in tarile membre ale UE sau Rusia, cu o marca de sanatate/identificare de forma ovala, in timp ce 375 de unitati vor avea un statut de societati "in tranzitie", ceea ce inseamna ca vor avea dreptul sa se adreseze doar pietei romanesti si, eventual, pietei intercomunitare.
Marca de sanatate specifica produselor acestor unitati va fi de forma rotunda.
La cererea Romaniei, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala din UE a intocmit programe de restructurare si modernizare pentru unitatile in tranzitie, cu termene de finalizare in 2009.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, in aceasta situatie se afla 213 unitati din sectorul de carne rosie, 141 unitati care vand si produc lapte, 14 unitati din sectorul carnii de pasare, sapte unitati din sectorul pestelui.
De perioada de tranzitie vor beneficia si 14 depozite independente de produse de origine animala. Intrarea in UE aduce o intarire a masurilor de control privind producerea si exportul produselor agroalimentare.
Astfel, in domeniul colectarii si procesarii laptelui materie prima a fost elaborat si inaintat spre aprobare, de catre ANSVSA si MAPDR, un program national pentru imbunatatirea calitatii laptelui si calendarul actiunilor in vederea atingerii conformitatii cu parametrii UE. Acest ordin cuprinde si masuri pentru perioada 2006-2009, la nivelul fermelor si centrel