Consiliul Concurentei nu poate sa se pronunte asupra unei privatizari, ci sa analizeze in ce masura ajutoarele de stat avute in vedere la privatizare respecta reglementarile legale, a afirmat ieri presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. "Nu este de competenta Consiliului Concurentei sa se pronunte asupra unei privatizari sau a alteia. Aceasta sarcina revine autoritatilor care fac privatizarea.
Rolul Consiliului este sa vada in ce masura ajutoarele de stat care se au in vedere la privatizare satisfac criteriile foarte precise prevazute in reglementari", a spus Berinde. El a aratat ca rolul Consiliului Concurentei nu este sa dea un aviz, o decizie in legatura cu preturile, ci cu conformitatea ajutoarelor de la stat cu regulile stabilite la nivel national si international.
Perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2006 a insemnat, pentru Consiliul Concurentei, intensificarea actiunilor pentru confirmarea capacitatii de aplicare a legislatiei, precum si imbunatatirea monitorizarii ajutoarelor, a precizat Mihai Berinde.
Potrivit oficialului CC, valoarea totala a ajutoarelor de stat autorizate in 2006 a fost de 1,933 miliarde euro, din care 69 la suta au reprezentat ajutoarele pentru prestarea de servicii de interes economic general.
"Progresele inregistrate in 2005 au fost continuate, astfel incat in Raportul de monitorizare din mai 2005, Comisia Europeana a apreciat ca Romania are capacitatea de a implementa legislatia privind ajutorul de stat si ca respecta angajamentele asumate prin Tratatul de aderare la UE", a spus Mihai Berinde.
Potrivit acestuia, in 2006, Consiliul Concurentei a continuat investigarea unor sectoare care au distorsionat mediul concurential. Astfel, inspectorii au deschis noua investigatii, iar pentru cazurile de incalcare a reglementarilor in domeniu, autoritatea de concurenta a aplicat amenzi in valoare de 15,6