Italia ar putea deveni, in scurt timp, o "a doua Romanie a Europei", din cauza numarului mare de persoane care aleg aceasta tara pentru a munci. Aceasta este concluzia lui Giuliano Amato, ministrul de Interne al Italiei, prezentata cu ocazia unei vizite in Romania pentru semnarea unui protocol de colaborare cu omologul sau, Vasile Blaga, privind intarirea controlului la frontiera. Cu alte cuvinte, Italia ia masuri pentru a preveni actiunile infractionale savarsite de cetatenii romani, dar si italieni pe teritoriul celor doua state.
Colaborarea intre Ministerele de Interne ale celor doua tari a debutat, luni, cu ocazia participarii ministrilor la Conferinta inaugurala a Institutului Aspen Romania, iar prin protocolul de colaborare se urmareste, in principal, intarirea cooperarii politienesti bilaterale in domeniul combaterii criminalitatii in cele doua state, cooperarea in domeniul combaterii migratiei ilegale si traficului de fiinte umane, precum si cel al gestionarii frontierei.
Potrivit ministrului roman de Interne, Vasile Blaga, in 2006, au fost intocmite 106 dosare penale in vederea combaterii traficului de fiinte. De asemenea, 265 de persoane, dintre care cinci italieni, au fost cercetate, iar 75 au fost arestate.
Amato a mentionat ca acelasi tratament se aplica si in cazul infractiunilor comise de cetatenii italieni pe teritoriul Romaniei.
"Stiu cat de mult a fost atinsa imaginea italienilor, care au migrat, de criminalitate si n-as vrea ca romanii din Italia sa aiba aceeasi soarta. Problema prostitutiei, mai ales cu minori, ofenseaza foarte mult, iar cazurile de criminalitate redusa ca dimensiune, care implica cetateni romani din Italia, ar putea crea ostilitate fata de acestia", sustine Giuliano Amato. Ministrul italian de Interne considera ca astfel de lucruri trebuie impiedicate, mai ales ca, in opinia sa, numarul romanilor plecati