Un german si un roman lucreaza in IT, desi isi programasera altfel viitorul.
In Romania, Doru Moisa s-a apucat de meserie, desi parintii lui doreau sa-l faca padurar
Echipa EVZ a ajuns in Germania, acolo unde a intalnit un geograf convertit in informatician. La 55 de ani, Franz Steltemaier e platit pentru „hobby”-ul sau, computerele. Face parte din valul rebel al informaticienilor care concureaza cu gigantii pietei. Se simte la birou ca acasa si are planuri mari: institutul la care lucreaza vrea sa se extinda si in Romania.
Tara in care Doru Moisa, un tanar venit la Bucuresti de undeva din Moldova, povesteste cum s-a imprietenit cu informatica: in urma unei donatii de computere facute de niste belgieni scolii in care invata. Nu a ajuns padurar, asa cum doreau parintii lui, ci s-a inscris in vasta retea a tinerilor IT-isti. E un domeniu in mare expansiune in Romania, o piata pe care se invart bani grei.
Gherila "soft"
In razboi cu gigantii IT
„Ce face neamtul e bun facut”, spune deseori balcanicul. In Romania, zicala s-a incetatenit in cele mai variate contexte. In Germania, tine de bunul-simt. Pasiunea, competitia si minutiozitatea sunt atributele prin care munca transpare intr-o altfel de oglinda, in acest altfel de tara.
Cazul fostului geograf Franz Steltemaier, devenit „muncitor” in informatica, este revelator. Pentru el, formula logico-matematica definitorie este echivalenta: munca prestata egal pasiune satisfacuta. Are 55 de ani, la baza este geograf, de doua decenii s-a reprofilat pe IT si este tata a doi copii.
O zi obisnuita din viata lui Franz se „deschide” dimineata la 9.00, odata cu usa biroului sau, situat in Duisburg. Calculatorul, tigara, cafeaua si telefonul sunt ingredientele firescului cotidian. Unul similar turului de forta. „Acasa” inseamna spatiul exterior spre care pleaca la 17.30-18.00 sau la miezul