Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti este incerta, nestiindu-se inca daca si cand se va realiza acest proiect, a declarat de curand directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache. "Fondul Proprietatea si listarea lui la Bursa reprezinta un proiect economic important, dar se naste foarte greu. Dorim ca Fondul Proprietatea sa fie listat cat mai repede pentru ca poate avea o pondere importanta in economia Bursei", a mai spus seful BVB, precizand ca procedurile de listare ar putea dura cel putin o luna si jumatate, dupa obtinerea aprobarilor din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
BVB a tinut cont, in constructia bugetului de venituri si cheltuieli pe 2006, si de Fondul Proprietatea, care era asteptat pentru listare in cursul acestui an. Procedurile de listare au fost, insa, blocate din cauza Guvernului, care nu a adoptat ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a fondului. In urma cu doua saptamani, actul normativ se afla inca pe masa Ministerului Finantelor pentru avizare, urmand sa fie aprobat si de Ministerul Justitiei inainte de a ajunge in dezbaterea Guvernului. Proiectul de ordonanta de urgenta clarifica forma de organizare a fondului, portofoliul de societati la care este actionar, metoda prin care fostii proprietari deposedati de regimul comunist isi pot schimba titlurile de despagubire in actiuni si procedurile de listare la Bursa. Aceasta intarziere ar putea duce la cresterea spectaculoasa a numarului de procese la Strasbourg, in care Romania este data in judecata pentru incalcarea dreptului la proprietate, riscand sa plateasca sute de mii de euro drept despagubiri morale si materiale.
Lipsa de compensatii materiale aferente intarzierilor
Si exista deja precedente. Problema despagubirilor in cazul caselor nationalizate de fostul regim comunist nu o reprezinta m