Dupa scaderi lunare repetate, iunie a adus prima crestere de preturi pe piata rezidentiala. Aceasta va fi însa si ultima, spun majoritatea analistilor, anticipând stagnarea preturilor si a vânzarilor. Speranta proprietarilor se muta în 2010. Apartamentele vechi cu doua camere scoase la vânzare în luna august, în Capitala, au un pret mediu mai mic cu circa 3% fata de luna iulie. Pentru astfel de locuinte, pretul mediu a ajuns la 73.428 de euro, fata de 75.700 de euro ceruti de proprietari
Dupa scaderi lunare repetate, iunie a adus prima crestere de preturi pe piata rezidentiala. Aceasta va fi însa si ultima, spun majoritatea analistilor, anticipând stagnarea preturilor si a vânzarilor. Speranta proprietarilor se muta în 2010.
Apartamentele vechi cu doua camere scoase la vânzare în luna august, în Capitala, au un pret mediu mai mic cu circa 3% fata de luna iulie. Pentru astfel de locuinte, pretul mediu a ajuns la 73.428 de euro, fata de 75.700 de euro ceruti de proprietari în urma cu o luna.
Scaderea de preturi, fireasca în contextul crizei (cu circa 40%, fata de vârful din 2007-2008), a pierdut recent din viteza din cauza a doi factori. Proprietarii s-au repliat, iar numarul de locuinte scoase la vânzare s-a redus cu 30%, determinând astfel o usoara echilibrare a ofertei cu cererea. Al doilea element este reprezentat de lansarea programului Prima Casa, al carui singur efect a fost cresterea preturilor pentru locuintele vechi, pe baze emotionale. Doar 1.200 de dosare de credit au fost aprobate pâna la finele lunii trecute, cifra care într-o economie normala nu poate modifica semnificativ comportamentul pietei.
Prima Casa a tras frâna ieftinirilor în iunie
„Preturile apartamentelor vechi care se vindeau cu 45.000 euro au crescut automat la 60.000 de euro, adica la suma garantata de stat“, spune Robert Teodorescu, seful departamentului rez