Una dintre problemele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare este legata de infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Declaratia oficialului european vine in contextul in care exista deja temeri ca Bucurestiul s-a relaxat dupa confirmarea datei de 1 ianuarie 2007.
Intr-un interviu acordat BBC, Olli Rehn a explicat ca ANI este unul din cele patru puncte ale reformei Justitiei si luptei impotriva coruptiei pe care Comisia Europeana le va urmari si dupa aderarea Romaniei la UE. El a atentionat ca, in cazul in care Agentia nu indeplineste criteriile europene, tara noastra ar putea fi exclusa din anumite aspecte ale cooperarii judiciare.
"Vom raporta Consiliului de Ministri, deci tarilor membre, iar daca ANI nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE", a precizat comisarul european pentru Extindere. Mai exact, statele membre nu vor fi obligate sa recunoasca si sa puna in aplicare deciziile emise de instantele sau procurorii din Romania.
Celelalte trei obiective stabilite, saptamana trecuta, de Comisia Europeana, pe baza carora vor fi analizate performantele Romaniei, se refera la Consiliul Superior al Magistraturii, continuarea anchetelor privind acuzatiile de coruptie la nivel inalt si lupta impotriva coruptiei in administratia locala. Pana la sfarsitul lunii martie, oficialii de la Bucuresti trebuie sa faca o informare privind toate cele patru puncte. Pe baza acestor date, Comisia Europeana va prezenta un raport de evaluare la reuniunea din luna iunie.
"Este o decizie-cheie"
Romaniei i s-a cerut, in raportul de tara din vara, "sa instituie o agentie de integritate, abilitata sa verifice bunuri, incompatibilitati si potentiale conflicte de interese".
Agentia respectiva