ADERAREA A FOST DE MULT ANTICIPATA DE TRANZACTIILE CU ACTIUNI In 2006, la Bursa de Valori Bucuresti, cresterea cotatiilor a fost mai moderata, dar mai rafinata decat in anii trecuti. Indicii bursieri si-au reglat castigurile dupa ce estimasera deja avantajele aderarii la UE in anii trecuti.
Indicii care urmaresc evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat cresteri neobisnuite pentru o piata asezata, desi mai putin spectaculoase decat cele din anii trecuti.
In schimb, spectaculoase au fost rasturnarile de tendinte, cresterea valorii tranzactiilor, care va depasi 10 miliarde de lei noi, ca si faptul ca indicii bursieri au continuat sa-si depaseasca maximele tuturor timpurilor.
Specialistii apreciaza ca Bursa este deja in situatia de a estima cu rafinament efectele aderarii la Uniunea Europeana asupra rezultatelor companiilor cotate.
RAFINAMENT. "Anul acesta, piata a ajuns deja in situatia sa se corecteze dupa cresterile prin care anticipase doi ani efectele aderarii la UE. Dupa ce ai crescut facand deja pasii mari, continui sa cresti cu pasi mai mici", explica Septimiu Stoica, presedintele BVB. Indicele BET, al celor mai valoroase zece actiuni cotate, a crescut anul acesta cu circa 22%.
Cresterile au fost de 100,9% in 2004, anul incheierii negocierilor de aderare la UE, si de 50,9% anul trecut.
In 2006, cresterea din final vine dupa ce, din februarie pana in iunie, indicele si-a corectat, in sens negativ, un castig precipitat, de aproape 30%, obtinut doar in ianuarie.
O evolutie asemanatoare a avut si indicele BET - C, al tuturor actiunilor, mai putin Societatile de Investitii Financiare (SIF). Indicele acestora, BET - FI, a avut revenirea cea mai impresionanta, cresterea sa din 2006 urmand sa depaseasca pragul de 35%. Prin amploarea si diversitatea propriilor plasamente, SIF reprezinta niste co