Legea alegerilor pentru Parlamentul European a fost adoptata ieri de deputati, cu majoritate de voturi. Acelasi text a fost respins la Senat, in urma cu cateva saptamani. Insa Camera Deputatilor este for decizional, drept pentru care legea a fost inaintata catre promulgare.
Potrivit variantei finale, europarlamentarii vor fi alesi pe baza de scrutin de lista inchisa si candidaturi independente. Va fi constituita o singura circumscriptie electorala, iar pragul electoral va fi de 5 %. Listele de candidati depuse de partidele politice si organizatiile si aliantele politice trebuie sustinute de 200.000 de alegatori, iar candidatul independent va putea participa individual la alegeri daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori.
Deputatii au mai hotarat ca nu se vor putea depune liste de candidati independenti si nu se vor admite candidaturi independente pe listele unui partid politic.
Ca si in celelalte state UE, mandatul de europarlamentar este de 5 ani. Cei 35 de reprezentanti pe care romanii ii vor alege pe 13 mai 2007 vor avea insa un mandat redus, intrucat in iunie 2009 sunt programate alegeri pentru PE in toate statele UE, inclusiv in Romania. La dezbaterile de ieri, principalele obiectii au apartinut PSD si PRM. Social-democratii au cerut vot preferential, ca un prim pas spre votul uninominal. Iar peremistii au incercat sa impiedice UDMR sa isi depuna candidaturi pentru PE, pe motiv ca organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca partidele politice si aliantele politice ori electorale. Proiectul de lege a fost contestat de mai multe ONG-uri. Acestea au cerut scrutin regional, cu liste deschise.
Legea alegerilor pentru Parlamentul European a fost adoptata ieri de deputati, cu majoritate de voturi. Acelasi text a fost respins la Senat, in urma cu cateva saptamani. Insa Camera D