Panettone se gaseste si in supermarketurile din Romania Traditia de Craciun asaza pe masa romanului un cozonac dulce si bine crescut. Italienii insa se bucura in preajma acestei Sarbatori de panettone, o prajitura si mai bine crescuta, pe care mai toti europenii o apreciaza din ce in ce mai mult, si pe care romanii o pot cumpara si ei din supermarket.
Panettone este o prajitura tipic milaneza, preparata si consumata de italieni, de obicei, in preajma Craciunului. Este, in acelasi timp, unul dintre simbolurile orasului italian Milano. Se prezinta sub forma unei cupole inalte de aproximativ 15 cm si cantarind in jur de un kilogram. Panettone traditional contine stafide, coaja de lamaie si portocala. In ultima vreme insa prajitura este umpluta si chiar glazurata cu ciocolata. Se serveste, de obicei, taiata in felii verticale, insotite de bauturi calde precum cafea sau ciocolata, dar si de vinuri dulci. Anul trecut, italienii au cumparat 68 de milioane de panettone pentru consumul propriu sau pentru a-l face cadou. S-a inregistrat o crestere a vanzarilor de panettone cu patru procente fata de anul 2001. Reprezentantii Organizatiei Producatorilor de Deserturi Italiene (AIDI) sunt optimisti in ceea ce priveste o crestere similara a vanzarilor pana la finele anului 2006. Popularitatea prajiturii milaneze a trecut si dincolo de frontierele italiene. Tot mai multi francezi, germani, spanioli, englezi, dar si canadieni sau americani prefera sa se bucure cu ocazia Craciunului de o felie mare de panettone.
ORIGINI. Panettone apare intr-unul din tablourile din secolul al XVI-lea al lui Pieter Brueghel cel Batran. Prima asociere a prajiturii milaneze cu sarbatoarea Craciunului se regaseste in scrierile iluministului Pietro Verri. Aici apare mentionat ca "Pane di Tono".
La inceputul secolului al XX-lea, doua brutarii din Milano incep sa produca panettone in cantit