Despre o parte din lucrurile pozitive care s-au intimplat in Romania anului 2006, in domeniul care ne intereseaza, am scris deja saptamina trecuta, cind am vorbit despre cartile publicate. Cred ca activitatea editurilor ar trebui sa fie premianta anului care se sfirseste.
Astfel, Nemira si-a continuat seria de reeditari din colectia „Nautilus“, cu o selectie din cele mai bune titluri aparute in ultimii 15 ani, dar si cu citeva noutati. Tritonic a reusit sa impuna pe piata colectia „fiction.ro“, care a ajuns, intr-un an, la 19 titluri (plus cele trei numere ale revistei Fiction.ro). Din cele 19 titluri de pina acum, patru apartin unor autori romani: Marian Coman, Roxana Brinceanu, Michael Haulica si Costi Gurgu. Diasfera a scos al doilea calup de autori romani, celor patru titluri din 2004 adaugindu-li-se in acest an inca patru, semnate de Liviu Radu, Ana-Maria Negrila, Florin Pitea si Lucian-Dragos Bogdan. Polirom a scos trei titluri esentiale: Sa nu ma parasesti de Kazuo Ishiguro, Lunar Park de Brett Easton Ellis si Kafka pe malul marii de Haruki Murakami. Leda n-a reusit sa publice decit doua titluri, in vara, in colectia „Galeria fantastica“; in schimb, Corint Junior, membra si ea a Grupului Editorial Corint, se afla in plina campanie de fixare (si ocupare) a pietei de carte F/SF pentru copii si tineret, prin citeva serii: Cronicile Wardstone a lui Joseph Delaney, seria Animorfi, seria Lumea Disc de Terry Pratchett si se anunta noi surprize pentru 2007. RAO si Humanitas au scos si ele carti din domeniu, mai greu de depistat, dar cunoscatorii le stiu (ma gindesc la citeva titluri din „Raftul Denisei“ de la Humanitas si la citeva din seria hard cover de la RAO).
Editurile mici au tinut cu greu pasul, dintre ele mai cunoscuta fiind Millennium Press care, dupa fuziunea cu grupul Tritonic, va fi mai vizibila pe piata, si in 2007 va avea si cu ce. Fi