Starul avea legături "nepotrivite" cu liderii Noii Stângi de la Londra John Lennon.
Cerute cu insistenţă timp de 25 de ani de către un profesor universitar, dosarele nu au fost făcute publice din motive de securitate naţională. Păstrarea lor secretă a alimentat speculaţiile potrivit cărora, în caz că ar fi fost date publicităţii, ar fi dus la "represalii militare asupra SUA".
Simpatizant al comuniştilor troţkişti
În pofida încercărilor autorităţilor americane de a păstra documentele la secret, s-a constatat, după declasificare, că nu sunt atât de şocante pe cât se aştepta. Informaţiile conţin numai noi detalii despre legăturile lui John Lennon cu liderii Noii Stângi şi grupurile pacifiste din Londra anilor 1970, spune istoricul Jon Wiener,de la University of California, Irvine. Spre exemplu, într-unul dintre documente, directorul FBI din acea vreme, J. Edgar Hoover, îi scria consilierului-şef al preşedintelui Richard Nixon, H.R. Haldeman: "John Lennon este un admirator al comuniştilor troţkişti din Anglia".
"Avea vederi revoluţionare", atestă documentele
Un alt document dezvăluie că doi proeminenţi lideri de stânga, Tariq Ali şi Robin Blackburn l-au "curtat" pe John Lennon în speranţa de a-l convinge să finanţeze o librărie şi o sală de lectură ale Noii Stângi, la Londra. Însă, după cum arată ultimele dosare date publicităţii, până la urmă, acesta nu le-a dat bani. Mai degrabă, Lennon şi-a folosit banii pentru a obţine custodia copilului soţiei sale, Yoko Ono, care se afla la fostul ei bărbat. Unul dintre documente se referă la muzica ex-membrului Beatles, considerată o dovadă că avea vederi revoluţionare "prin conţinutul unor cântece". Documentele date ieri publicităţii urmau să fie postate pe Internet la adresa www.LennonFBIfiles.com
Ucigaşul lucra pentru FBI?
John Lennon s-a născut la Liverpool, în Anglia, la 9 octombrie