Bartolomeu Anania(Foto: Monitorul de Cluj)
"E vorba de o campanie a unei minoritati agresive pentru eliminarea religiei din invatamintul public, tocmai intr-o vreme cind scolile noastre sint asaltate de tabagism, alcoolism, droguri, sexualitate, golanie argotica si dezmat comportamental", a afirmat IPS Bartolomeu.
Potrivit acestuia, religia, ca materie a trunchiului comun, este prevazuta de Legea Invatamintului, fara ca prin aceasta sa i se rapeasca elevului libertatea de a o refuza, iar din cele 14 state ale UE doar doua, Franta si Olanda, nu au religia in sistemul educational.
"Mai nou, se agita o seama de proteste impotriva prezentei icoanelor in scoli, fara ca vreun elev sau parinte sa se fi plins. Protestele liber-cugetatorilor nostri sint, de fapt, o incriminare in numele dezincriminarii, asa cum comunismul experimenta dezumanizarea sub lozinca umanismului", se mai arata in mesajul de Craciun.
Inaltul prelat ortodox considera ca icoana e mai mult decit un material didactic, decit o opera de arta, decit un simbol, iar prin sfintire ea devine sfinta. „Alungi sfintenia, se casca vidul. Printre datinile noastre de Craciun, colindate in spatiul public, se numara si steaua frumoasa si luminoasa, in centrul careia e zugravita icoana Nasterii Domnului.
Rapiti-i stelei icoana, si de indata se va preface in semnul golului pe care-l stim", a subliniat IPS Bartolomeu.
Mitropolitul Clujului sustine, in finalul mesajului, ca icoanele si colindele s-au nascut o data cu poporul roman, fac parte din fiinta noastra nationala, sint componente ale sufletului romanesc, marturii ale identitatii cu care intram in UE. „Ca atare, ele nu pot fi obiectul unor decizii statale.
Il invit, insa, pe iconoclastul cu certificat de sanatate mintala ca, in