Au fost necesari patru ani pentru ca euro sa scada sub pragul de 3,4 lei. Acest lucru s-a petrecut pe finalul sedintei de ieri, cand ordine mari venite din partea clientilor unei banci au presat pe cotatiile raportului euro/leu.
“Piata a evoluat calm pana aproape de finalul sedintei, intre 3,4120 si 3,42 lei, dupa care ordinele de vanzare au coborat euro pana la un minim de 3,3920 lei, explica un dealer bancar. Se pare ca nerezidentii continua sa fie pasionati de plasamentele pe piata romaneasca, chiar daca dobanzile s-au prabusit ieri la 0 - 2%. Se putea cumpara chiar sub pragul de 1%!".
Cursul mediu anuntat de BNR a coborat de la 3,4248 la 3,4179 lei, acesta fiind cel mai bun final de an pentru moneda nationala din '89 incoace. Comparativ cu sfarsitul anului trecut leul inregistreaza o apreciere de 7,6%. Dolarul a scazut ieri de la 2,6004, la 2,5841 lei, mai jos cu 20,2% fata de finele anului trecut.
La aprecierea leului a contribuit evolutia paritatii euro/dolar, care a urcat ieri pe pietele asiatice si europene la 1,3195 - 1,3248 dolari. Euro incepuse sa urce de marti, odata cu publicarea indicelui german Ifo, care exprima un optimism deosebit al managerilor, pentru ca declaratiile de ieri facute de Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, in fata Parlamentului European, care a repetat temerile sale legate de inflatie, sa faca investitorii sa isi mentina sperantele intr-o noua majorare a dobanzii din euro-zona, care in prezent se situeaza la 3,50%, analistii vorbind deja de 4% la finele lui 2007.
Deprecierea dolarului a fost insotita si de cea a monedei nipone, euro urcand ieri la un nou maxim istoric de 156,42 yeni.
Au fost necesari patru ani pentru ca euro sa scada sub pragul de 3,4 lei. Acest lucru s-a petrecut pe finalul sedintei de ieri, cand ordine mari venite din partea clientilor unei banci au presat pe co