Am publicat, în 1991, în Magazin istoric fragmente din Registrul Cenzurii din anii 1937-1939. Domnul Dumitru Hîncu a reprodus alte notaţii ale cenzorilor din acei ani în România literară şi în alte publicaţii. Cum documentul lăsat de cenzorii din urmă cu aproape şapte decenii îşi păstrează interesul până în zilele noastre, cu nenumărate trimiteri la mentalităţi încă actuale, prezint alte fragmente din aceste normative în vigoare în 1939. Sunt selectate dintr-un volum în curs de apariţie la Editura Curtea Veche.
Între altele, ele se referă şi la simulacrul de alegeri parlamentare organizate de Carol II la începutul lui iunie 1939, pentru a da o oarecare aparenţă de viaţă politică regimului său, după ce desfiinţase partidele politice şi înfiinţase o formaţiune politică mai mult personală, Frontul Renaşterii Naţionale. Alegeri trucate, dar elogios prezentate în presă (cu concursul cenzurii) şi de propaganda aservită şi direcţionată.
La 7 mai se indica: ,Astăzi a avut loc matchul România-Iugoslavia. Nu se va publica nici o critică la adresa arbitrului."
A doua zi, 8 mai, cenzorul-şef, colonelul Pascu, era preocupat de...radiofonie. ,Am cumpărat un aparat de radio pentru serviciu. Nimeni nu va umbla la acest aparat afară de d-nii cenzori şi cu mine. Rog a se umbla cu atenţie şi numai de acei cari cunosc modul de manipulare. O lampă arsă costă 2000 lei."
Cum în acele zile aveau loc festivităţi consacrate centenarului naşterii lui Carol I, cenzura veghea să li se acorde atenţie deosebită. ,Se lasă ştirea că va lua fiinţă Mitropolia Craiovei, având înglobată şi Episcopia Argeşului. (S-a dat comunicat)." ,În amintirea serbărilor de ieri de la Turnu Severin - scria Semnalul din 10 mai -, răspunzând unei vechi dorinţe a ţinutului Olt, M.S. Regele a hotărât ca Episcopia de Vâlcea să fie transformată în Mitropolie a Craiove