Cu ocazia sarbatorilor, editura Polirom a decis sa acorde pentru anul viitor trei burse unor scriitori din generatia tinara. Editura iesana spera ca in acest fel sa suplineasca lipsa sprijinului acordat tinerilor autori, in conditiile in care statul nu are programe coerente in acest sens.
Au fost selectati autori tineri a caror valoare a fost confirmata in ultimii 2-3 ani prin acordarea unor importante premii nationale pentru literatura. Astfel, Filip Florian a primit 2000 euro, Ioana Bradea - 1500 euro si Dan Sociu - 1000 euro.
„Este o realitate faptul ca, la noi, spre deosebire de alte tari, scriitorii romani din generatiile mai tinere nu sint sprijiniti din punct de vedere material.
Finantarile acordate de AFCN nu merg catre «producatorul» operei literare, ci catre edituri, cel mai adesea sumele fiind ridicole, daca nu chiar sfidatoare, si insotite de procedee birocratice absurde", considera Silviu Lupescu, director general Editura Polirom.
"Prea putine comunitati locale isi pun problema unor programe destinate sprijinirii creatorilor de cultura. Or, este greu de crezut ca vom putea avea mai multe opere literare valoroase atit timp cit autorul lor, scriitorul, nu-si poate dedica timpul si energiile creatiei, adica nu va putea beneficia de un minim statut de profesionist.”
Polirom face totodata apel catre Ministerul Culturii si Cultelor pentru a initia demersurile legislative necesare pentru a crea conditii optime de aplicare a Legii 376/2004, astfel incit si companiile din Romania sa fie stimulate in acordarea de burse de creatie, initiativa ingradita la aceasta ora de prevederile legii 571/2003 (Cod Fiscal), care a redus limita maxima a sponsorizarilor deductibile de la 5% la 0,3% din cifra de afaceri.
"Totodata, speram ca in viitor si alte companii, institutii ale statului ori private sau con