12 localităţi braşovene s-au întrecut ieri în a arăta cine e mai gospodar în tăierea porcului. Concursul „Obiceiuri de Crăciun în judeţul Braşov” a strâns în faţa godacilor echipele sătenilor din Apaţa, Bran, Moeciu, Homorod, Vama Buzăului, Săcele, Ormeniş, Tărlungeni, Şinca Nouă, Beclean şi Prejmer. Echipele au fost cazate în pensiuni din Bran şi Moeciu, unde de altfel s-a şi petrecut „tăierea lui Ghiţă”. Majoritatea au fost conduse de primari, consilieri locali şi săteni care aveau experienţă în domeniu, căpătată de la părinţi, care la rândul lor au învăţat de la bunici, şi aşa mai departe.
Porcii erau… scroafe
La 7.30, când s-a crăpat de zori, camionul cu porci a pornit să facă distribuţia pe la fiecare pensiune gazdă. Întrucât au fost răsfiraţi care–ncotro, unii şi-au primit porcul la ora 9.00, cum a fost cazul celor de la Vama Buzăului. Încă de la primul contact, gospodarii s-au grăbit să-şi găsească alesul, fiecare prin metodele sale. Nu toţi s-au prins că porcii erau… scroafe. „Nici unul nu a fost porc, ba au fost scroafe şi pe deasupra necastrate. Eu m-am uitat să nu fie în călduri pentru că porcii care sunt în călduri au un gust diferit al cărnii. Apoi, m-am orientat să fie cuminte. Am legat-o de un picior şi am tras-o după mine”, ne-a povestit unul din „experţii în Ignat”, tehnicianul veterinar din Moeciu.
Înjunghiaţi cu cântec
Porcii nu s-au lăsat cu una cu două târâţi spre patul de paie. „Au început să guiţe, să se-ncăpăţâne”, a spus Jeni Brăescu, consilierul judeţean responsabil de Turism şi Agroturism. Pentru a face mai uşoară şi mai plăcută transformarea lor în cârnaţi, primarul din Bran, Gheorghe Hermenean, l-a întâmpinat pe „Ghiţă” cu taraful. Muzica s-a suprapus peste guiţatul porcului, ba chiar i-a mai bine dispus pe măcelari. Tăierea s-a desfăşurat lângă piscina vilei Maria, deţinută de deputatul Ioan Gonţea