Publicatia britania “The Economist” readuce in atentia publica slabiciunea actualelor servicii de informatii din estul Europei, provocata de trecutul comunist, calificand fosta Securitate din Romania drept “cea mai rezistenta si ramificata retea de informatii”, cu legaturi in mediile politice si economice.
Criticii presedintelui roman inca se intreaba cum a reusit Traian Basescu sa beneficieze de o slujba bine remunerata, in strainatate, la Anvers, in vremea regimului comunist, fara sprijinul unor servicii secrete, cu atat mai mult cu cat dosarul presedintelui este “dubios de discret.”
In vara, Traian Basescu a cerut sa i se aduca dosarul pe care il avea la Securitate si il va face public.
E dificil de gasit in Estul Europei o tara fosta comunista, unde serviciile de informatii si de securitate sunt complet depolitizate si nu fac subiectul unor controverse. In Bulgaria, seful directiei responsabile cu cercetarea arhivelor din perioada comunista a fost gasit impuscat cu propriul pistol in biroul sau, in luna noiembrie.
Alte doua figuri activand in domeniu s-au sinucis in luna Octombrie. Presedintele roman Traian Basescu i-a concediat pe sefii serviciilor de securitate din cauza disparitiei teroristului Omar Hayssam.
O trasatura comuna a regimurilor est europene democratice, pe care publicatia britanica le trece in revista si le analizeaza, o reprezinta slabiciunea politicienilor si a institutilor de a contracara influenta celor care au legaturi puternice cu trecutul si continua sa fie foarte prezenti in viata societatii.
Fostele regimuri comuniste nu s-au topit in euforia provocata de schimbarile lui 1989, ci s-au reinventat prin resursele lor financiare si propria influenta, reusind sa se descurce frumusel in noua conjuctura politica, scrie "The Economist".
Publicatia britania “The Economist”