ANRC-ul se desfiinteaza. Fostul presedinte al institutiei, Ion Smeeianu, isi poate lua adio de la victoria obtinuta in fata lui Calin Popescu Tariceanu. O decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, desfiinteaza ANRC-ul si stabileste infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI.
Surse apropiate procesului au precizat inca de la inceputul saptamanii pentru HotNews.ro ca se pregateste o lovitura legislativa prin care lui Ion Smeeianu sa ii fie imposibila reintoarcerea in fruntea ANRC. Si s-a intamplat. Nu inainte ca lui Smeeianu sa-i fie aratata pisica, in presa de vineri aparand un dosar despre o presupusa ilegalitate a acestuia savarsita in urma cu doi ani.
Care este efectul deciziei Guvernului? Viitoarea Agentie va fi condusa tot de un om al lui Tariceanu (care, conform HG, va numi presedintele), decizia de amanare a tarifelor de interconectare va ramane in picioare, spre bucuria Orange si Vodafone.
Decizie pregatita pe indelete la Guvern
Conform surselor HotNews, posibila reinstalare a lui Smeeianu in functia de presedinte al ANRC ar fi putut duce la anularea deciziei prin care tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone a fost amanata cu un an.
Pentru a preveni acest lucru, la Guvern s-ar fi pregatit doua cai de atac: fie desfiintarea ANRC-ului si punerea lui Smeeianu in fata faptului implinit (lucru care de altfel s-a petrecut), fie prin numirea si demiterea imediata a fostului presedinte, ca urmare a unor fapte de coruptie.
Inca de joi, in mass-media au inceput sa circule stiri despre o achizitie de terenuri facuta de ANRC, sub conducerea lui Smeeianu, terenuri pentru care s-a platit suma de 450 de mii de euro, pretul initial de achizitie pe care fostul proprietar il platise fiind de doar 60 de mii de dolari
Reintoarcerea lui Smeeianu i