Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a promovat, in aceasta luna, o ordonanta de urgenta care modifica OUG nr.5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati pentru plata energiei termice. Noul act normativ sprijina si categoriile care nu primesc ajutor social. Principalii beneficiari, in proportie de 85%, vor fi familiile si persoanele singure din mediul rural care utilizeaza pentru incalzire lemne, carbuni sau combustibili petrolieri.
Conducerea Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) a anuntat in aceasta saptamina ca persoanele care se afla in aceste situatii vor depune cererile pentru acordarea sprijinului financiar, incepind cu luna ianuarie a anului viitor. ''Cererile se vor depune din ianuarie. Plata se va face o singura data pentru 3 luni. Documentele se vor centraliza la primariile din raza de domiciliu. Organizarea va depinde de acestea", a precizat Veronica Macri, director executiv al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie.
Potrivit datelor statistice, aproximativ 4.270.000 familii si persoane singure din Romania folosesc pentru incalzire lemne, combustibili. Dintre acestea, circa 2.700.000 au venituri de pina la 500 lei pe membru de familie si, in prezent, nu beneficiaza de nici o forma de sprijin pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de incalzirea locuintei.
Ordonanta de urgenta prevede acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri tuturor familiilor si persoanelor singure cu venituri pe membru de familie de pina la 500 lei. Cuantumul ajutorului este stabilit in suma fixa, in raport cu veniturile familiei sau persoanei singure, astfel ca familiile cu veniturile reduse vor beneficia de un sprijin lunar in cuantum de 46 lei, iar cele cu venituri de 500 lei/persoana vor beneficia d