Michael Chernoy, cel bănuit că s-ar afla în spatele achiziţiei rafinăriei din Oneşti, este suspectat de FBI că ar fi spălat bani în Rusia care o fundaţie cu sediul în Austria, cu presupuse legături cu controversatul om de afaceri de origine ucraineană Michael Chernoy, încearcă să cumpere a treia rafinărie ca mărime din România, scrie cotidianul britanic "Financial Times".
Chernoy, cetăţean israelian, este bine-cunoscut pentru implicarea sa în "războaiele aluminiului" din Rusia anilor "90 şi a fost cercetat în mai multe ţări pentru spălare de bani, fraudă şi delapidare.
Cazul subliniază interesul companiilor ruseşti şi al celor care au legături cu acestea pentru sud-estul Europei, în special în sectorul energetic. În august, Calder-A, o companie olandeză aparţinând PMG, a decis cumpărarea Balkan Petroleum pentru suma de 60 milioane de euro de la proprietarii săi români. Deşi susţin că nu au dovezi clare, unii oficiali români sunt convinşi că Chernoy se află în spatele încercării de preluare a RAFO Oneşti.
Chernoy a precizat că s-a interesat de RAFO în 2005 şi că a cumpărat o parte din datoriile RAFO, dar a spus că şi-a pierdut interesul şi a vândut datoriile lui Goldovsky.
Guvernul de la Bucureşti urmează să ia o decizie în privinţa ofertei lui Goldovsky pentru RAFO. Un reprezentant al AVAS a declarat pentru FT că autoritatea pe care o reprezintă aşteaptă încă informaţiile despre PMG privind structura acţionariatului fundaţiei, conturile şi sursele de finanţare.
Wolfgang Zronek, unul dintre directorii de la PMG, a confirmat că Goldovsky a finanţat PMG şi era de mult timp asociatul lui Chernoy. Zronek nu a dezvăluit cine deţine PMG sau de ce Goldovsky dorea să achiziţioneze RAFO. În Austria, cerinţele privind transparenţa publică nu obligă fundaţiile cu baza în Austria să îşi dezvăluie adevăraţii deţinători. Într-un interviu acordat în 2