Companiile alocă bugete de câteva zeci de mii de euro pentru venirea Moşului, când pe lângă cadouri angajaţii au parte de spectacole şi surprize vechi angajat al firmei. Aşa ar putea arăta petrecerea de Crăciun organizată de compania pentru care lucraţi.
Dacă la început Crăciunul era celebrat de multinaţionale, acum şi companiile mai mici au adoptat ca şi cultură organizaţională obiceiul de a petrece sfârşitul de an alături de angajaţi. Specialiştii în resurse umane spun că o petrecere bine făcută are rol de team-building, iar angajaţii devin mai motivaţi. "Mulţi dintre salariaţi îşi aduc aminte tot anul de cheful de la petrecerea de Crăciun a companiei. În timpul evenimentului se cunosc într-un altfel de cadru decât cel formal de birou, îşi văd şefii fără barierele ierarhice uzuale, cântând şi dansând cot la cot cu ei", spune Gabriela Popescu, de la Pluri Consultants România.
Buget între 1.000 şi 50.000 de euro pentru petrecere
De cele mai multe ori, petrecerea nu se ţine la sediul firmei, ci într-o locaţie aleasă cu grijă de agenţia căreia i s-a încredinţat sarcina să organizeze petrecerea. "Sunt companii care pleacă două-trei zile la munte. Depinde mult de mentalitatea directorului general, de buget şi de politica firmei. În funcţie de numărul de angajaţi, bugetul pentru o astfel de petrecere variază între 1.000 şi 50.000 de euro", spune Iuliana Badea, de la Lugera&Makler România. În general, o petrecere de Crăciun include un bufet suedez, bar deschis, muzică şi dans, tombole şi karaoke.
Cele mai multe dintre firme preferă să angajeze o agenţie organizatoare de evenimente pentru că altfel ar însemna ca sediul propriu să arate ca după război în următoarea zi. "Organizăm petreceri pentru companii cu 30-40 de angajaţi, dar şi pentru multinaţionale cu câteva mii de angajaţi. Alte companii organizatoare de petreceri închiriază trupe de teatr