Moneda unica a coborat la un nivel care se mai intalnea la sfarsitul lui 2002
Cine s-ar fi asteptat la inceputul anului la o apreciere atat de mare a monedei nationale, euro pierzand ieri, fata de finele lui 2005, 8,6% iar dolarul 21,1%!
Aprecierea leului surprinde si mai mult, avand in vedere ca euro a coborat la un nivel care se mai intalnea la sfarsitul lui 2002 iar dolarul la valori care se mai intalneau la trecerea in actualul mileniu.
Intrarile masive de capital speculativ intaresc leul
Cresterea leului a fost cauzata de intrarile masive de capital speculativ, dar si de cele in economia directa la care se adauga banii ajunsi in tara de la romanii care muncesc in strainatate si care se revarsa acum spre casele de schimb valutare.
“Nimeni nu se astepta la o asemenea apreciere a leului, majoritatea colegilor anticipand un nivel de 3,45 lei la sfarsitul anului, comenta un dealer bancar. Miercuri, pe langa speculatorii straini, care au vandut agresiv pe toate pietele emergente din regiune, si valuta adusa acasa de muncitorii intorsi din strainatate pentru Sarbatori, s-au adaugat vanzarile facute de un minister. In aceste conditii volumele de tranzactionare, inclusiv cele interbancare, au atins un maxim al acestui an, de peste 1,3 miliarde euro. Trebuie observat ca si joi dobanzile mici ale depozitelor overnight, care erau cuprinse ieri intre 0 si 2%, dupa ce BNR a lasat in piata cantitati foarte mari de lei, refuzand sa se sterilizeze prin licitatii de depozite cu scadenta la o luna si certificate de depozit cu scadenta la trei luni, nu au descurajat speculatorii, care au vandut constant valuta. Pentru saptamana viitoare, aproape imposibil de facut o predictie, avand in vedere rapiditatea cu care s-a scazut sub 3,4 lei. Vad totusi un culoar de fluctuatie cuprins intre 3,35 si 3,42 lei".
Euro ar putea sa