După aglomeraţia din vămi şi cea de la cumpărături, a venit rândul celei de la gară sunt nemulţumiţi. Ei riscă să meargă opt-nouă ore în picioare, fiindcă unii mai şmecheri, chiar dacă şi-au luat biletul în ultimul moment, se strecoară în faţă, la uşa vagonului tras în gară.
Acelaşi scandal se repetă an de an. La casele de bilete au venit oameni chiar şi cu patru ore înainte, ca la aeroport, unde trebuie să treacă prin filtrele de securitate. Cei aşezaţi la rând înjură şi vociferează, ameninţând cu bătaia pe câte o pirandă care vrea să se bage în faţă, pe motiv că are copil în braţe. "Arată-l şi nu mai minţi, îi strigă un domn în vârstă, că probabil în scutece ţii băutură". Femeia pleacă, blestemând.
La linia 6, clujenii din Bucureşti aşteaptă. Trenul nu a fost încă garat. Câteva sute de oameni, cu bagajele până sub ochi, au încercat să-şi facă loc pe peronul strâmt. Doar cu zece minute înainte de ora plecării, garnitura intră molcom în gară. "Ce nesimţiţi, strigă mulţimea, nu puteau şi ei să aducă trenul din vreme?". Geamantane, genţi, sacoşe sunt ridicate de la pământ şi aruncate pe scările vagonului, sau "date" prin geam, cu groaza că ar putea pleca trenul până se termină îmbarcarea. De la primul până la ultimul vagon, se formează coadă la urcat. Când se mai eliberează peronul, aglomeraţia se mută pe culoarele strâmte.
Promisiunile, vorbe goale
După cinci minute, haosul se mută pe un alt peron. La 13 a fost trasă Săgeata Albastră, care merge spre Târgovişte. "Are doar un vagon?", se întreabă uimită o tânără ce târăşte după ea un geamantan negru.
Parcă ai fi în staţia de tramvai de la Bucur Obor, când soseşte tramvaiul în staţie. În aceste zile, e tot timpul aşa, de dimineaţă până seara. Trenurile vin goale şi pleacă arhipline. Conducerea CFR raportează cu mândrie: "Pentru a face faţă solicitărilor, a fost nevoită să introducă 14 trenu