Stim cu totii ce face omul mediu, obisnuit, cand vine acasa de la serviciu: da drumul la radio pe un post cu muzica multa si stiri fuserite, porneste televizorul pe un canal "de senzatie", si continua rutina zilnica a toaletei, a hranei si a siestei. E bombardat minut cu minut cu stiri si reclame. Toate ii spun: "Nu vezi ca nu poti trai fara noi?". Dar efortul lor e aproape in zadar pentru ca omul nostru este "gazda" unor tensiuni in surdina care ii diminueaza mult capacitatea de a fi "un consumator de presa" ideal.
Sa vedem in ce constau aceste tensiuni in surdina. Astazi, aproape toti oamenii citesc un ziar "pe diagonala" si privesc televizorul fara sa-l vada. Scurt sumar de tensiuni in surdina.
Sexul. Prima deriva chiar din determinarea "de specie": barbat sau femeie, cu consecintele aferente. Barbatul e dominat de faptul ca e un real cap de familie, cu toata raspunderea, munca peste program, pentru acel "putin mai bine". Hrana zilnica, facturile - "cheltuieli de bloc", telefonul, transportul in comun, toate genereaza tensiuni in surdina. Mai sunt substitutele - tigari, cafea, alcool - erodand bugetul diminuat si ducand la deteriorarea relatiilor din casa.
Femeia e supusa la segregatii voalate sau directe, la munca egala cu barbatii e platita mai slab si adesea e supusa provocarilor derivate din statutul de femeie: hartuiri sexuale, agresiuni verbale sau fizice, violenta domestica, violuri, crime. Un cortegiu de provocari care duc zilnic la tensiuni in surdina, derivate din ecoul sexual.
Copilul. Un om din trei are in grija unul sau mai multi copii, in familii sau monoparental. Rezulta probleme continue la prescolari, scolari, pubertate si adolescenta, de la pachetelul cu mancare la bani de buzunar. Nu toti parintii au talentul si rabdarea sa explice copiilor de ce merg lucrurile asa cum merg (parintii "ti-i ai cum ti-i cresti", nu-i