naţionale pe fondul unor importuri mai mari. Însă aderarea României la Uniunea Europeană a determinat inversarea tendinţei. Aşa cum a fost şi în situaţia celor zece state ce au aderat la UE naţionale pe fondul unor importuri mai mari. Însă aderarea României la Uniunea Europeană a determinat inversarea tendinţei. Aşa cum a fost şi în situaţia celor zece state ce au aderat la UE în mai 2004, imediat după acest moment, monedele locale s-au apreciat. Motivul ţine de faptul că o serie de fonduri străine şi-au stabilit polica de a investi numai în ţările membre UE, ceea ce a condus la o infuzie de capital. Iar aşteptările privind evoluţia cursului de schimb al leului nu fac excepţie de la această regulă. De aceea, toţi analiştii din piaţa valutară spun că aprecierea din ultimele zile se bazează numai pe intrări de fonduri speculative ce vor să profite de eventuala scădere a cursului de anul viitor. În plus, Ciprian Mihai, dealer în cadrul trezoreriei Volksbank, spune că leul se apreciază chiar mai repede decât în luna noiembrie şi pentru că volumul tranzacţiilor din piaţa valutară este în scădere.
Şanse mici pentru o revenire la 3,5 lei/euro
Deşi în urmă cu circa o lună, aşteptările privind evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale indicau un nivel de 3,45 - 3,5 lei/euro pentru sfârşitul lunii decembrie, Radu Crăciun, analist-şef al ABN Amro Bank, spune că nu mai există nicio şansă să vedem o astfel de cotaţie. Iar ultimele zile din 2006 ar putea aduce un curs de schimb relativ stabil în jurul a 3,35 lei/euro.
Dar începutul anului viitor ar putea aduce o nouă apreciere a monedei naţionale. "Mă aştept la noi intrări de capitaluri străine. De aceea este posibil să vedem şi un curs de schimb mai jos", explică Radu Crăciun.
Totodată, o certitudine a anului viitor este faptul că piaţa valutară va fi mult mai volatilă. În momentul în care fondurile