Thomas GanswindtFoto: newsmobile.it
La o luna de la izbucnirea scandalului de coruptie in sanul concernului Siemens, audierile acuzatilor au scos la iveala ramificatii chiar in varful companiei. Saptamana trecuta, ex-directorul general Thomas Ganswindt, a recunoscut pentru prima oara ca era informat de sistemul Siemens. Concernul a corectat profitul pentru anul financiar 2005/2006, de la 3.106 la 3.033 miliarde de euro.
Ca urmare a scandalului, gigantul finlandez Nokia a anuntat saptamana trecuta ca amana un joint-venture cu Siemens, al carui debut era prevazut la 1 ianuarie 2007.
In cadrul afacerii de coruptie, cativa acuzati arestati la mijlocul lui noiembrie au invinuit conducerea companiei de complicitate. Fosti si actuali sefi ar fi fost informati de existenta unor conturi secrete, dupa cum relateaza Financial Times Deutschland.
La 12 decembrie, Thomas Ganswindt, fost director in consiliul de conducere la Siemens, sef la Telekommunikation (Com) pana in septembrie, a fost arestat.
Procuratura Generala M?nchen I nu a precizat acuzatiile. In urma „colaborarii” sale fructuoase cu organele penale, Reinhard S. (56), „curier” de mita si administrator de conturi oculte, a fost pus in libertate la 1 decembrie.
Dupa o tacere de trei saptamani, Michael Kutschenreuter, fost sef al departamentului financiar la Telekommunikation a spus ca o serie de sefi ai concernului erau informati de afaceri si bilanturi dubioase.
Un caz relatat de Kutschenreuter: in noiembrie 2000, Siemens a anulat cu trei ani inaintea termenului stabilit un contract cu un fost partener de afaceri din Arabia Saudita. Acesta ar fi cerut o indemnizare de 910 milioane de euro, amenintand ca daca nu primeste banii, va inmana institutiei americane de control bursier (SEC) documente despre platile de comisioane.
Dupa o procedura i